Formació

Ramón Margalef Summer Colloquium

El Planeta viu una situació alarmant a causa de la crisi ambiental i el canvi climàtic. La sobreexplotació dels recursos naturals, la contaminació i l’escalfament global han induït canvis en el funcionament dels ecosistemes i disminucions de la diversitat biològica. Davant d’aquesta situació preocupant, nombroses institucions científiques i organitzacions governamentals han estat impulsant programes de restauració ecològica. No obstant això, encara queden preguntes sobre si sabem prou per crear ecosistemes que funcionen, si la restauració és possible sense accions de conservació prèvies, o fins i tot si la restauració és factible donada la naturalesa no equilibrada dels ecosistemes. Durant el col•loqui es repassaran conceptes fonamentals d’ecologia que cal tenir en compte abans d’emprendre actuacions de conservació i restauració. Parlarem de la importància de considerar els processos de successió ecològica i connectivitat i com aquests són modulats pels fluxos d’energia.

Destacarem la rellevància d’examinar aspectes de la diversitat biològica i el funcionament dels ecosistemes en termes de cicles biogeoquímics, així com les interaccions entre processos físics i biològics. També deliberarem sobre els punts de no retorn i si són factibles de predir i evitar. L’objectiu principal d’aquest taller és reunir científics amb diferents coneixements per desenvolupar perspectives millorades per afrontar els reptes actuals del canvi global.

El Col•loqui constarà de presentacions, sessions de debat i altres activitats grupals. Els participants es dividiran en grups, i cada grup liderarà el debat de la jornada, amb la participació activa de tothom.

El col•loqui Ramón Margalef d’enguany Fundamentals of Ecology for conservation and restoration of marine systems promourà les sinergies i els diàlegs entre diferents disciplines, així com el treball en xarxa i l’intercanvi de coneixements entre investigadors sènior, júnior i de nova generació.

El curs proporciona, per una banda, conferències sobre conceptes fonamentals i transversals en ecologia, sovint oblidats en alguns plans d’estudis però importants per a posar en context molts dels treballs més específics de la recerca sobre biologia marina. Aquests conceptes també són essencials per fer front als reptes actuals de canvi global.

Per altra banda, durant el curs també es discutirà, partint de aquests conceptes fonamentals, sobre l’adequació d’accions de conservació i restauració des de diferents òptiques. Així com es presentaran noves aproximacions tecnològiques i de bioenginyeria aplicades a la conservació i restauració.

Per últim, dir que un gran valor afegit que tenen els col•loquia és el fet que es fomenta un espai de discussió activa entre participants i entre participants i conferènciants.

Si tenim en compte que potser molts dels joves investigadors que ara s’estan formant es dedicaran a temes aplicats o de gestió, o que seran interrogats pels mitjans de comunicació sobre temes de conservació; aquest curs proporciona informació, coneixement i contactes útils per possibles sortides professionals.

Vols participar-hi?

T’agradaria ajudar-nos i col·laborar en els nostres projectes?

Fes una donació

Fes una donació a l’Associació Ciències del Mar i ajuda’ns a sensibilitzar i visibilitzar el món marí.

Fes-te soci

Fes-te soci de l’Associació Ciències del Mar i ajuda’ns a sensibilitzar i visibilitzar el món marí.